Akce v PrazePražské novotyTOP

Ondřej Svoboda z pražských Vinohrad vidí budoucnost zdravotnictví v digitalizaci

Ondřej Svoboda se od studií věnuje e-zdraví a telemedicíně. Aktuálně rozjíždí projekt české firmy Dr. Digital, který umožňuje odborné vyšetření z pohodlí domova. Efektivita zdravotnictví podle něj spočívá ve správném využití moderních technologií, jakými jsou vysokorychlostní internet, umělá inteligence, 5G, naučení roboti nebo třeba QR kódy.

Dr. Digital má podle jeho slov podpořit distanční medicínu, digitalizaci a modernizaci českého zdravotnictví. Pomocí technologických zařízení umožňuje monitoring základních životních funkcí. „Klient dostane zařízení, které mu na dálku změří teplotu, tlak, spirometrii, oxymetrii, EKG, cukr, váhu nebo BMI, ať už je doma, v domově důchodců nebo třeba na dovolené. Výsledným efektem budou nepřeplněné čekárny lékařů,“ uvádí Svoboda, který vystudoval E-health a telemedicínu na Rome Business School.

Dr. Digital navíc přináší vedení kompletní zdravotní dokumentace v EMR (Electronic Medical Record) a služby koordinátora péče. Každá návštěva lékaře, její výsledek, předepsané léky, operace a diagnostika jsou aktualizovány koordinátorem péče. Jde o speciálně vyškolenou zdravotní sestru, která se podílí na řízení zdravotních aktivit pacienta.

Profitovat z technologických inovací přitom mohou nejen pacienti, kteří budou mít své zdraví plně pod kontrolou, ale také systém zdravotnictví, který může značně ušetřit na nákladech.

Společnost E-health and Telemedicine, kterou Svoboda založil, drží práva na distribuci technologických řešení, mezi nimi např. Arterys nebo Mira Rehab.

Arterys urychluje diagnostická rozhodnutí

Arterys je platforma pro umělou inteligenci, která umožňuje lékařům provádět rychlejší a přesnější diagnostická rozhodnutí. Umí popisovat snímky z vyšetření a zobrazit je ve 3D vizualizaci. Pracuje v cloudu, kde má přístup k datům, takže s růstem počtu pacientů rostou i znalosti, které je schopna využít při analýze. Umí identifikovat problémy v oblasti kardiologie, neurologie, plicního, či musko-skeletálního systému.

Rehabilitace z domova

Rehabilitační telemonitoring umožňuje platforma Mira Rehab, která pomáhá prostřednictvím fyzioterapeutických cvičení. Pacienti začlení rehabilitaci do svého dne, ať už jsou kdekoliv. Významnou skupinu tvoří lidé po prodělané dětské mozkové obrně nebo získaném poranění mozku. „Správnost pohybů je koordinována a kontrolována motion senzor technologiemi,“ vysvětluje detaily fungování Svoboda a dodává, že cvičení ve vlastním prostředí zvyšuje pacientům sebejistotu, což v konečném důsledku pomáhá k pravidelnosti.

Show More

Související články