Akce v PrazeTOP

Vánoční firemní pařba? Pozor na úrazy!

Pořádá vaše firma party? V Praze je spousta společností, které své zaměstnance odmění za celoroční píli tím, že pro ně jako výraz díků připraví fajn večírek. Vedení se se zaměstnanci setká v neformální atmosféře, všichni se patřičně vyparádí a… alkohol často teče proudem. Jenže pozor, co se stane ve chvíli, kdy se v takové situaci zraníte? Zatímco při úraze, který se vám stane v provozu či v kanceláři máte většinou nárok na odškodnění, u večírků tomu tak zpravidla není.

„Zaměstnavatelé úrazy z vánočních večírků jako pracovní většinou neuznávají. Pokud navíc hrál jakoukoliv roli alkohol, situace je zcela jasná. Pojišťovna v takovém případě plnění ze zákonného pojištění zaměstnanců odmítá,“ říká Tomáš Beck, odborník na odškodnění ve společnosti Vindicia. Doporučuje, aby to zaměstnanci na firemní party nepřehnali – následky mohou být horší než kocovina a rýpavé poznámky kolegů.

Přesto existují výjimky z pravidla. Zaměstnavatel může jako pracovní uznat úraz, který si pracovník způsobí například jako host vánočního večírku důležitého klienta. V takovém případě byl na akci vyslán pracovně a jedná se o náplň jeho zaměstnání. Ovšem i zde je zásadní, aby ve vzniku úrazu nehrál roli alkohol.

Když se průšvih stane v kanceláři

Jestliže k úrazu došlo v restauraci či vinárně a roli zde hrálo i několik skleniček, je situace poměrně jasná. Ovšem existuje nárok na odškodnění, pokud k úrazu dojde na večírku, který firma pořádá ve svých prostorách? Zcela zásadní je přístup firmy. Jestliže úraz uzná jako pracovní, není s odškodněním problém. Pokud se zaměstnanec zranil například při hře, kterou společnost jako součást večírku pořádala ještě v pracovní době, odškodnění také může být přiznáno. Tato situace je podobná klasickému teambuildingu, kde se zranění prakticky vždy dá hodnotit jako pracovní úraz.

Pokud si tedy v restauraci na vánočním večírku dáváte skleničku, pozor na úrazy – aby vás nehoda nebolela i finančně.

Show More

Související články