GastroNezařazenéTOP

Pražské restaurace vyhazují jídlo, nemohou ho totiž darovat

Zapojili jste se letos do Národní potravinové sbírky? Výborně – ať už jste nakoupili potraviny nebo drogerii, pomohli jste lidem v nouzi. Často vám doporučujeme pražské restaurace a bary a mnohé tyto podniky by také chtěly podpořit potřebné. Jenže nemohou. Jídlo, které neprodají, jsou totiž pražská pohostinství nucena vyhodit do koše. Současná legislativa a hygienické vyhlášky jim totiž neumožňují nesnězené pokrmy rozvézt třeba bezdomovcům či chudším lidem.

 

„Oceňujeme, že lidé při Národní potravinové sbírce pomáhají potřebným. Je ale obrovská škoda, že restaurace jsou celý rok nuceny vyhazovat nesnědené hotové jídlo. Podle interního průzkumu mezi našimi klienty by většina provozovatelů restaurací přivítala, kdyby mohla nespotřebované jídlo  distribuovat sociálně slabším,“ říká Igor Třeslín ze společnosti Storyous, která pohostinství nabízí objednávkové i skladovací systémy.

 

Bagety, čerstvé toasty, zelenina. To vše by potřební velmi ocenili.

 

Nezávadné a čerstvé jídlo končí v koši

Restaurace navaří jídlo, ovšem často je ho více, než se daří prodat. Veškeré polévky, sendviče, bagety či klasické hotové pokrmy pak míří do koše. Proč? „Současné vyhlášky mají velmi přísná pravidla na rozvoz hotových pokrmů, takže v praxi tuto pomoc vlastně neumožňují. Přitom jen v českém pohostinství se ročně vyhodí tisíce tun potravin,“ zdůrazňuje Třeslín.

 

I kdyby si to provozovatel přál, restaurace tedy nemůže odvézt jídlo třeba do charity, azylového domova či domova seniorů. Na přepravu potřebuje například velmi drahé vybavení, na které ani restaurace, ani charity nemají prostředky. Jídlo, které by potřební velmi přivítali, tak zbytečně končí v odpadu.

 

Není škoda vyhazovat kvalitní suroviny?

 

V zahraničí to jde!

Za hranicemi se na pravidla tak přísně nekoukají – a jak restauracím, tak i sociálně slabším vychází vstříc. Některé řetězce mají dokonce svou rozvozovou službu, která nesnědené jídlo dopraví do center, kde už najde své vděčné strávníky. Je totiž naprosto zbytečné vyhazovat výborné a čerstvé jídlo, když je mnoho lidí, kteří by ho s radostí přivítali. Praha by se mohla inspirovat!

Show More

Související články