Pražské novoty

Co dělat, když najdete v parku nebo na ulici zraněné zvíře?

Chlupatí nebo okřídlení sousedé se dávno naučili žít vedle nás. Jenže civilizace jim přece jen staví do cesty překážky, se kterými se nemusí vyrovnat. Co tedy dělat, když v nezakrytém kanálu najdete vyděšenou lišku, po vnitrobloku běhá splašená srnka a na chodníku se krčí neopeřené ptačí mládě? Pomůžou a poradí v pražských Jinonicích.

Lesy nebo alespoň remízky a parky najdete i ve středu města. Slouží nejen pro oddech a lepší dýchání Pražanů, ale i pro přesun divokých zvířat. Takzvané biokoridory umožní, že se vysoká pase pod okny paneláků a mazané lišky se odvažují ještě dál. Pro zvířata ale výdobytky civilizace představují ohrožení. Ptáci se zraňují při nárazech do skel zastávek i výloh, šelmy padají do nezakrytých výkopů a srny ohrožuje provoz na silnicích. Právě pro zvířecí pacienty je otevřena záchranná stanice v Jinonicích, která vyrostla na adrese Mezi Rolemi, Praha 5. Pokud tedy najdete zvíře, které potřebuje pomoc, volejte na číslo 773 772 771, rádi vám pomohou. Číslo funguje nonstop.

Přijede i záchranka

Zatímco černá sanitka je mýtus, zvířecí opravdu existuje! Mezi 8. a 16. hodinou stačí ke zraněnému nebo uvězněnému zvířeti záchranku, která ho pak sama odveze do záchranné stanice. Její číslo je 774 155  185. Nezapomínejte ale, že některá zvířata pomoc nepotřebují, ačkoliv se tváří opuštěně a bezmocně. Třeba malí zajíci a králíci se běžně tisknou k zemi a matka je chodí kojit jen párkrát za den – je zcela nevhodné se jich dotýkat. Podobná pravidla si předem nastudujte, nikdy nevíte, kdy se vám budou hodit.

Pomůže Zvíře v nouzi

Nejste si jisti, zda vámi nalezené zvíře opravdu potřebuje pomoc? Není nic snadnějšího než se poradit s experty. Pro tuto situaci vyvinuli šikovní studenti aplikaci Zvíře v nouzi, která vám vyhledá tu nejbližší záchrannou stanici, se kterou můžete všechno konzultovat. Díky tomu zasáhnete jen u zvířat, která pomoc opravdu potřebují. Do aplikace je samozřejmě zahrnuta i jinonická stanice.

Show More

Související články