Pražské novotyTOP

Praha neví jak na Airbnb. Takže udělala vícejazyčný web, kde nabádá ke slušnosti

Není úplně jasné, co si od toho radní slibují, ale vykázali alespoň činnost jako řádní hospodáři. Tak se zatím jeví počin pražského magistrátu, který v pondělí spustil čtyřjazyčný portál ke sdílenému ubytování, kde turistům a pronajímatelům bytů, zjednodušeně řečeno, píše, že kdo nedodržuje zákon, hrozí mu pokuta, a že je třeba dodržovat noční klid.

Nutno spravedlivě dodat, že pokrok jde tak rychle dopředu, že jsou na něho i jiná města v Evropě krátká, respektive přemýšlení zákonodárců není tak hbité, jako u tvůrců nových aplikací.

Magistrát na doménách sdileneubytovani.praha.eu a shared-accommodation.praha.eu v české, anglické, německé a francouzské mutaci nabádá majitele bytu a turisty, aby platili daně, místní poplatek a plnili oznamovací povinnost cizinecké policii. A hlavně píše hostům, aby se chovali jako hosti, a ne jako někdo, který si v Praze může dovolit cokoliv, neboť policie může maximálně domlouvat a hrozit čili zkrátka jinak řečeno na webu magistrát apeluje, aby naši přátelé z ciziny dodržovali domovní řád.

Mezi zážitky Pražanů patří například zvracení u schodů nebo hlučná hudba až do rána.

„Ale jděte. My jsme se přijeli přece bavit, to jste nabízeli, levně, a tak jsme tady.“ Tohle je věta, kterou v různých modifikacích slýcháváme od cizinců velmi často. Je otázka, jak web zafunguje, protože když není hned zřejmé, jak řády vymáhat, jsou takové řády k ničemu.

Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice) si myslí, že řada pronajímatelů o povinnostech platit daně neví a Praha tak přichází podle odhadů magistrátu o 120 miliónů ročně. Třeba se to teď díky webu pronajímatelé dozví, nebo až na ně zaklekne finanční správa, jenže to chvíli potrvá, když do Prahy přijíždějí na Airbnb desetitisíce turistů a prakticky celé centrum je jeden velký hotel, ovšem bez recepce.

Pochybujeme, že si v dohledné době berňák najde pár případů, majitelů bytů, vyčíhne si jejich nabídky bytů na aplikaci, doměří jim daň, případně na ně vydá zajišťovací příkaz, jak je teď časté v případě firem, které se „někomu“ znelíbily. I když i to se může zdát, protože informační pokrok a propojování informací nakonec dorazí i na státní a městské úřady.

A víte, ve které ulici se teď Airbnb rozmáhá paradoxně nejvíce? Absolutní centrum je už jasné, ale byty pro cizince na rychlou otočku se teď uvolňují například ve Štěpánské, hned naproti oknům finančního úřadu pro hl. město Prahu, protože „normální“ nájemníci z domů odcházejí.

Oficiálně se minulý rok v Praze ubytovalo bezmála 800 tisíc zahraničních turistů, což je o bezmála 60 procent více v meziročním srovnání. V hlavním městě se podle magistrátu do sdíleného ubytování, které poskytují aplikace Airbnb, Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals, Vrbo, nabízí téměř 12 tisíc bytů.

Uberizace taxislužby

S Airbnb a spol. to nakonec bude muset dopadnout jako s Uberem. Kompromisem. Vyřvat si zákaz, jak to zkoušejí taxikáři, prostě nejde, tenhle pokrok nezastavíte; to pak trochu připomíná, jako když před prvními motorovými kočáry, pradědečky aut, musel chodit muž s červeným praporkem, aby nikoho neohrozily.

Jak nedávno prohlásil poslanec Jeroným Tejc, je blbost, aby taxikáři byli zkoušeni z místopisu, když má v mobilu každý navigaci. Zkrátka taxíky budou brzy všechny na principu Uberu, i když to bude konkurenční aplikace, jen s tím, že prostě budou mít licenci, jejíž získání nebude podmíněno zastaralými předpisy. Tedy sbohem taxametry (každý vidí kolik má trasa km na svém mobilu), sbohem klasické dispečinky. A konečně jasné, nízké ceny a dohledatelný přehled v tom, kdo, kdy za kolik jel.

Show More

Související články