Pražské novotyTOP

Prohibice v Praze! A Pražáci jsou šokováni

Radní se zbláznili. To už tady bylo. Co zakáží příště? Pšouk? Nestačí jim zákaz kouření v hospodách, teď ještě tohle?! Tak glosuje většina Pražáků v internetových diskuzích a hospodách záměr Prahy 1 zakázat pít alkohol v pražské památkové zóně na ulici. Od příštího roku by nesměl mít člověk v ruce ani kelímek s pivem. Jinak strážník nasolí pokutu až deset tisíc a úředník ve správním řízení až sto tisíc korun! Pořádný pendrek na občana.

Jedním slovem: prohibice. Plošný zákaz pod tvrdou sankcí. Pití alkoholu bylo zakázáno už v USA ve 20. letech minulého století a vedlo k vzestupu mafie.

Vyhláška o zákazu alkoholu na ulici v památkové zóně se má odklepnout na začátku příštího roku a jejím zdůvodněním je snaha mít bič na turisty. Na hlučné návštěvníky by ale přece mohly platit jiné vyhlášky a zákony třeba o rušení nočního klidu, míní většina Pražáků.

Vínečko, víno na Jiřího z Poděbrad

Dnes platí zákazy konzumace alkoholu jen v některých ulicích, a dokonce jen v některých dnech, v čemž se nikdo nevyzná, a tak je lepší vydat plošný zákaz, míní zastánci vyhlášky.

Tak to chodí třeba kolem náměstí Jiřího z Poděbrad, kde je škola, ale také trhy a vyhlášené vinárny, před nimiž lidé vínko pijí, ale strážníci je prohánějí třeba když děti chodí ze školy.

Pikantní je, že zákaz vzít si ven skleničku s vínem bude platit i pro kouřící většinu, postávající před hospodami a vinárnami. Kouřit v podniku nikde nesmí, tak si vezmou pití a jdou ven. Někdy jsou to vyloženě davy, o čemž svědčí i naše fotografie z nedávného večera před vyhlášeným podnikem Lokál na Sokolovské ulici v Karlíně. Stres pro obyvatele bytů na nimi, horší tržby pro hospody. Jenže vyřeší to zákaz za zákazem?

Zákaz zdržel zákaz

Pražská prohibiční vyhláška měla původně začít platit už letos v lednu, jenže ji pozdržel právě protikuřácký zákon. Jsme zvědaví, co k vyhlášce řeknou další moudré hlavy, protože připomínkové řízení má být vyhodnoceno na konci listopadu.

„Návštěvníci čím dál častěji před provozovnami upřednostňují ulice, náměstí či parky jako místa bujarého alkoholového veselí. Vše na úkor občanů Prahy 1 i městské části,“ tvrdí radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD), který vyhlášce tleská. Radní si podle všeho nevidí na špičku nosu, protože proč asi lidé konzumují alkohol více venku a méně v hospodách? Protože jsou striktně nekuřácké.

Zákaz se šíří, ale nepomáhá

Nutno dodat, že památková rezervace kromě celé Prahy 1 a většiny Prahy 2 zahrnuje i části Prahy 3, Prahy 4, Prahy 5, Prahy 6 a Prahy 7. Vyhláška zakazující pití na vybraných veřejných prostranstvích začala platit v roce 2008 a vyjmenovává místa, kde zákaz platí. Od té doby byla několikrát novelizována, naposledy v roce 2013, kdy byl počet míst proti původnímu znění zdvojnásoben, připomínají České noviny. Nyní podle nich platí zákaz na více než osmi stovkách míst.

Pitomost a zoufalství moci

Prohibice obecně ovšem budí zděšení u mnohých právníků, jak vyplývá z diskuzních sympózií Stálé konference českého práva, která byla nedávno ustanovena v Praze a sdružuje významné advokáty, soudce, státní zástupce.

„Šmírování a udávání jsou jediné možné varianty, jak vynutit prohibiční nařízení. Všechna prohibiční nařízení ve starém Římě měla naštěstí jepičí život,“ uvedl například profesor práva a specialista na římské právo Michael Skřejpek.

„Prohibice, to je pitomý zákaz,“ soudí právník a zakladatel Stálé konference českého práva Karel Havlíček. Podle bývalého ministra zahraničí a dnes představitele Diplomatické akademie Cyrila Svobody jsou prohibice projevem zoufalství moci. Výstižné, i pro Prahu 1, která si neví rady se svévolnými lidmi na nočních ulicích. Přitom má svojí policii i normální, neprohibiční zákony.

 

Show More

Související články