Nezařazené

5 věcí, které oceníte, když jedete na vodu nebo kempovat

Kempování bude vždycky patřit k nejromantičtějším způsobům, jak trávit letní dovolenou. Jste blíž k přírodě, a tak jsou všechny vjemy a pocity intenzivnější. Naštěstí už se dnes nemusíte bát, že na úkor romantiky přijdete o pohodlí. 

 

Existují vychytávky, které vám ulehčí život dokonce i na cestách, kde zrovna nemáte úplně klasickou střechu nad hlavou. 

 

 

  • Hotové jídlo

 

Přestože dobré hospody a restaurace už jsou po celém Česku, vaření v kotlíku k trempování prostě patří. Abyste však nemuseli vařením trávit zbytečně moc času, vybavte se už hotovým jídlem, které jen ohřejete. Ani v tomto případě už naštěstí nemusíte snižovat požadavky na chuť a kvalitu. Sbalte si na cesty například hotovou Neapolskou omáčku Otma, k níž už stačí jen uvařit těstoviny nebo rýži. V obchodě dnes už seženete i hotové Chilli con Carne. Variantou svačiny, kterou dokonce ani nemusíte ohřívat, je tuňák s bulgurem, fazolí mungo a paprikou. Sázkou na jistotu je pak bageta například s kuřecím masem. 

 

Zkrátka nepřijdou ani ti nejmenší – nejrůznější ovocné a zeleninové příkrmy jsou ideální na cesty a vydají za plnohodnotný kojenecký oběd.

 

 

  • Pončo místo bundy

 

Cokoli jde, berte nepromokavé. Boty, oblečení i zavazadlo. Co na vodě není v barelu, určitě se namočí. Nepromokavá bunda je fajn, ale pončo může být mnohem praktičtější, i kdybyste si pořídili jen obyčejné igelitové. Můžete ho totiž na túře hodit i přes batoh, na lodi v něm můžete pohodlně pádlovat. Vyrábí se však velmi kvalitní ponča z pevných materiálů, s kapsami i rozepínáním. Navíc dobře vypadají, a tak se pak nemusíte stydět vyrazit v něm klidně i při zastávce ve městě.

 

 

  • Opalovací krém a repelent

 

Ze všech kosmetických přípravků jsou tyto dva pravděpodobně nejzásadnější. Zvlášť u vody se to komáry jen hemží, což by vám bez repelentu mohlo otrávit všechny dovolenkové (nejen) večery. Zároveň se tak vyhnete nejen nepříjemným štípancům, ale i alergickým reakcím. Vybírejte přípravek, který odpuzuje také klíšťata, která jsou v posledních letech přemnožená, a alespoň částečně jím snížíte riziko, že se vás klíště chytne a nakazí vás. Opalovací krém by měl být nutností, nejen proto, že spálená ramena ošklivě bolí, ale především chrání vaši kůži před vznikem nebezpečného melanomu.

 

 

  • Nabíječka

 

Tím není myšlena jen klasická nabíječka na telefon, kterou zapojíte do zásuvky. Měli byste být připraveni na fakt, že právě tu zásuvku několik dní nepotkáte. Je tedy dobré vybavit se powerbankou s velkou kapacitou, případně solární nabíječkou. Při tomto druhu cestování je totiž zásadní mít nabitý telefon, abyste si mohli přivolat případnou pomoc, nebo se spojit s přáteli, které jste cestou ztratili. Nezapomeňte si také všechny elektronické přístroje uschovávat do nepromokavých obalů.

 

 

  • Chytré auto

 

Nechce se vám spát ve stanu? Řešením může být auto, v němž se pohodlně vyspíte a ještě sem naložíte všechno, co můžete během týdne, ale klidně i několika měsíců na cestách potřebovat. Toyota sestavila ukázkový van pojmenovaný Nomad Wanderer. Jde o model Proace s kempingovou vestavbou Sitka od firmy Visu. Díky ní můžete zadní část auta během pár minut předělat na pohodlné ležení nebo sezení i s docela velkým stolkem. Získáváte tak spoustu úložných prostor, které jsou dobře přístupné. Zadními dveřmi se dostanete k vestavěné kuchyňce, kde jsou speciální poličky a skříňky, které lze přeměnit na kuchyňský pult a uvařit si tu v podstatě vše od ranní kávy po skvělou večeři. Základní verze vozu Proace vyjde na 605 000 Kč, zmíněná vestavba na 77 900 Kč. Vůz je navíc ideální i jako doprovodné vozidlo, když jedete s partou na vodu.

 

 

Show More

Související články