Akce v PrazeSport

Skateboardista Habanec udělal výjimku a vyrazil běhat

Jeden z nejlepších českých skateboardistů Max Habanec běhání rozhodně nevyhledává, minulý týden ale udělal výjimku. Zúčastnil se totiž Olympijského běhu v Praze.

Šestinásobnému mistrovi České republiky ve streetu letos na poslední chvíli utekla nominace na Olympijské hry v Tokiu, přesto na dění spojené s pěti kruhy nezanevřel. Během olympiády působil v pražském Toyota Skateparku, kde zájemcům předváděl techniku a úskalí tohoto sportu. Účastnil se i dalších akcí pořádných Českým olympijským výborem, kde mezi ty nejmasovější patří právě Olympijský běh, jehož partnerem je rovněž Toyota.

Účast na olympijském běhu podle Habance nebyla úplně jednoduchá, protože měl zrovna po závodech. „Běhu se spíše vyhýbám, protože to pro mě znamená další nárazy na nohy a klouby, kterých už víc nepotřebuju. Navíc jsem byl rozlámaný po závodech, ale nakonec to nějak šlo a zaběhl jsem v rámci možností. Bylo skvělé se zase takhle zapojit do závodu s velkým počtem lidí,“ říká Habanec. V budoucnu se akce rád zúčastní znovu, i když by podle svých slov dal přednost spíše krátkým tratím, ideálně 100 nebo 200 metrů.

První ročník odstartoval sám Emil Zátopek

Olympijský běh je spjatý s tradicí Olympijského dne, jehož historie sahá až do roku 1894, kdy byl založen Mezinárodní olympijský výbor. Na počest této události se každoročně pořádá Olympijský den, který oslavuje sportovní aktivity všeho druhu.

V Česku se v rámci toho pořádají pod záštitou Českého olympijského výboru běžecké závody pro všechny věkové kategorie, a to už od roku 1987. První ročník startoval legendární Emil Zátopek. K Praze se v průběhu let přidávala i další města, až postupně akce narostla do současných 81 závodů, kterých se letos zúčastnilo přes 71 000 běžců.

Show More

Související články