Akce v Praze

Do Pražské zoo za ohroženými orangutany

Jejich přirozeným prostředím jsou stromy – právě ty, které v jejich domovině, na Sumatře, padají za oběť vypalování kvůli rozšiřování palmových plantáží. Orangutani sumaterští patří mezi největší hvězdy Pražské zoo. Nejen kvůli tomu, že jde o vzácná, kriticky ohrožená zvířata, ale i z důvodu, že se právě Praze daří tento druh rozmnožovat. Aby zahrada poukázala na nebezpečí, která těmto inteligentním savcům hrozí ve volné přírodě, zve v sobotu 19. srpna všechny své příznivce na oslavu Mezinárodního dne orangutanů.

Orangutany sumaterské v jiné české ani moravské zoo nenajdete, ostatní zoo chovají jejich méně ohrožené příbuzné z Bornea. A že tito primáti stojí za návštěvu! Říká se jim lesní muži, protože jsou dokonale přizpůsobeni životu ve větvích. Aby ne, vždyť tam tráví 99 procent času. V Praze se seznámíte se samicí Mawar a její skotačivou dcerou Diri, dvojici doplňuje sameček Pagy. Společně obývají pavilon Indonéská džungle, kde je můžete spatřit buď ve venkovním výběhu, nebo na jednom z ostrůvků pod střechou.

Palmový olej je zabiják

Pokud si jdete koupit sušenku, věnujte vteřinu pročtení složení na etiketě. A jestliže zde najdete palmový olej, zauvažujte, zda laskominu nevrátit zpátky do regálu. Nejenže uděláte něco pro své zdraví, protože tento tuk dobré kondici neprospívá, ale ještě pomůžete orangutanům. Čím menší bude spotřeba palmového oleje, tím méně se budou kvůli rozšiřování palmových plantáží ničit lesy, ve kterých mají dosud svůj domov poslední divocí orangutani. I o tom se dozvíte více, pokud v sobotu zavítáte do Pražské zoo na výpravu za lesními muži.

Show More

Související články