Akce v PrazeSportTOP

Olympijský víceboj pro školy pomáhá přivést i pražské děti k pohybu

Člověk by měl jít osobním příkladem. Osvědčilo se mi s dětmi pořád závodit a uzavírat sázky. Získají tak motivaci k pohybu a větším výkonům, říká Vladimír Kratochvíl, učitel na ZŠ Školní v Kaplici, která se účastní celorepublikové soutěže Sazka Olympijský víceboj.

Zároveň nemáme tresty, ale odměny. Když někdo prohraje sázku, dělá za odměnu dřepy nebo kliky, dodává Kratochvíl. Učitelé věnují výchově malých dětí většinu svého života. Mají proto už spoustu triků, jak upoutat jejich pozornost a přesvědčit je. Shodují se v tom, že učitel nebo trenér musí být hlavně dobrý herec.

Učitel Jaroslav zase Dušek tvrdí, že všechno je o emocích. “Musíte být s nimi, sdílet s nimi každý okamžik. Klíč je v tom, abyste přenesli své emoce na jejich. Abyste je nakazili svým nadšením,” popisuje svůj trik.

O tom, že se české děti málo hýbou, se už nějakou dobu intenzivně mluví. Cílem tohoto projektu je tuto situaci změnit. Záměrem je udělat tělocvik na základní škole zábavnější a aby jej děti nevnímaly jen jako další z nudných předmětů.

“Olympijský víceboj je geniální myšlenka, která oslovila kantory po celé republice. Jde o deset disciplín, v nichž se děti můžou vzájemně poměřit, v drtivé většině je ty disciplíny baví

a každý si tam najde to svoje,” dodává učitel Vladimír Kratochvíl. Jeho slova jsou o to cennější, že učí už přes 30 let, a tak má s metodami výuky spoustu zkušeností a může srovnávat.

Sport pro každého

Program projektu je rozdělen na dvě části. Olympijský diplom je určen prvnímu stupni základních škol, pro starší žáky základních škol a víceletých gymnázií je tu Odznak všestrannosti. Součástí je osm, respektive disciplín testujících rychlost, ohebnost, vytrvalost, sílu, hbitost nebo rovnováhu. Pomyslnými tréninky jsou hodiny tělesné výchovy ve škole.

Ty nejaktivnější školy vyhrávají tréninky s českými olympioniky, ale i poukazy na sportovní vybavení v celkové roční hodnotě milion korun. Jednou ročně se také vyhlašují celkoví vítězové.

Soutěžit o nejlepší výkony však není cílem projektu. Jde hlavně o to najít u každého žáka jeho přednosti a podle toho mu doporučit sport, pro který má talent. Analýza, která je součástí Sazka Olympijského víceboje nemá za úkol najít jen šikovné sportovce, ale ukázat, že sport je tu pro každého.

Projekt zaštiťuje Český olympijský výbor a Toyota jako oficiální partner Olympijských her. “Když si rodiče neví rady, je dobré mít učitele, na které se můžete spolehnout. Sazka Olympijský víceboj je podporuje v tom, aby vedli děti ke sportu zábavnou formou,” říká si Petr Korecký, marketingový manažer Toyota Česká republika.

 

Show More

Související články