Pražské novotyTOP

ANALÝZA: Co dokázali pražští piráti? Leda zaměstnat úředníky

Máte dojem, že je v Praze vyřešená městská doprava, která je navíc zadarmo? Připojíte se během jízdy MHD k wifi? Máte dojem, že v Praze ubývá kamer a že nejdůležitějším, co by se tu mělo řešit, je svobodná umělecká produkce v ulicích? Právě těmito body se oháněl volební program pražských pirátů v roce 2014. Jaké je jejich skóre po čtyřech letech v zastupitelstvu hlavního města? Popravdě nic moc.

Když se podíváme na výsledky práce zastupitelů z Pirátské strany, dobře odvedenou práci za nimi nevidíme.

Doprava prý zdarma

Doprava? Podle vize pirátů fungující, s internetem a… zadarmo. K tomu nové cyklostezky a výstavba metra D. K ničemu z toho jsme se příliš nepřiblížili. Doprava trápí nejen zpovykané, ale i ty normální Pražany, kteří by se třeba jen rádi dostali z jednoho konce města na druhý. Ať už autem nebo MHD, často je to problém, a to ani zrovna nemusí být buď nesmyslně nakombinované uzavírky, nebo zavřené mosty.

Zato se piráti stavěli za jiné konstruktivní věci – třeba konec zákazu pití alkoholu v ulicích. Ani to se jim ale nepovedlo prosadit.

Bydlení a pomoc lidem bez domova

Nenalézáme ani dobré pirátské řešení krize s bydlením, kdy je na trhu nedostatek bytů. Palčivý problém je třeba urychleně řešit a schválit nový územní plán, který by lidem umožnil to základní – bydlet. Město samozřejmě nesmí jít na ruku developerům, kteří by si stavěli, kde je napadne.

Na druhou stranu je tu realita, kdy je část lidí nucena kupovat pozemky či byty za hranicí města a následně každé ráno stát v kolonách při cestě do zaměstnání v Praze, kde bydlení jednoduše nesehnala. Prostě není. Je nicméně hezké, že se v roce 2014 piráti hlásili k pomoci lidem, kteří jsou bez domova, na ulici. Udělali něco alespoň pro ně?

Zaměstnat úředníky dokážou

K tomu piráti zaslali několik desítek dotazů v rámci svobodného přístupu k informacím – tím zaměstnali úředníky na 700 hodin, takže se snížil čas na běžnou agendu. Nebylo by lepší, aby mezi sebou zastupitelé fungovali natolik, aby nemuseli požadovat informace oficiální úřední cestou? Natož když mnohdy stačilo jen se přijít zeptat… Což by možná ohrozilo pirátskou image bojovníků se systémem.

Konečně úspěch: rikša před Libeňský most

Nejvýznamnějším počinem pražských pirátů je tak rikša, kterou vozili lidi přes Libeňský most v době, kdy byl kvůli havarijními stavu uzavřen pro veškerou dopravu.

Za čtyři roky trochu málo…

Show More

Související články