Akce v PrazeTOP

Konference v Praze představí revoluční novinky z telemedicíny

Telemedicínská konference LIFMAT 2022 v Praze představí revoluční novinky z oblasti umělé inteligence a moderních technologií ve zdravotnictví. Její součástí je i interaktivní výstava. Cílem konference je ukázat, že telemedicína je efektivní způsob, jak zjistit více o svém zdraví.

Předváděné technologie umí například odhalit diabetes ze scanu oka nebo melanom kůže přes fotoaparát a aplikaci v telefonu. Jiné chytré zařízení zase umí odhalit zdravotní obtíže analýzou vydechovaných plynů a unikátní prsten jim změří tep.

Konference proběhne 8. a 9. září 2022 v konferenčním centru Cubex na pražském Pankráci. První den je určený pro odborníky a studenty lékařských a technických fakult. Druhý den pak pro veřejnost a vědecký speed dating, tedy krátká setkání s odborníky.

Trénink paměti ve virtuální realitě

Národní ústav duševního zdraví ukáže na svém stánku k vyzkoušení brýle virtuální reality k učení či navození a pochopení pocitů. Pomocí těchto brýlí si návštěvníci vyzkouší trénink paměti ve virtuálním městě, léčbu obsedantně-kompulzivní poruchy pomocí virtuálního domu, nebo expoziční terapii pro vybrané fobie. Mezi ně patří například strach z výšek, otevřených prostranství nebo pavouků.

„Stále více než 50 procent populace v České republice neví, co to telemedicína je, anebo o ní neslyšelo. Někteří si pod pojmem telemedicína představují telefonování s lékařem,“ uvedl Jakub Malý z firmy Ipsos, která připravila průzkum speciálně pro tuto konferenci.

„Ukazuje se však, že více než polovina dospělé populace používá chytré hodiny nebo mobilní telefon k monitorování zdravotního stavu nebo životního stylu,“ dodal docent Matoulek, autor aplikace Čas pro zdraví.

EKG nebo cukr v krvi jde zjistit na dálku

Návštěvníci u vstupu dostanou pas, se kterým cestují mezi stanovišti označenými jako Action point. Na nich si mohou změřit vitální hodnoty a nahlédnout tak do svého zdravotního stavu. Díky technologiím vzdáleného monitoringu mají zájemci možnost zjistit hodnoty svého EKG, krevního tlaku, hladiny cukru v krvi, tělesného tuku nebo hmotnosti.

Součástí konference je také akce Na minutku s vědci, na které vědci a inovátoři z České republiky představí své telemedicínské projekty nemocnicím, výzkumným organizacím i dalším firmám.

„Startupy, neziskové organizace a projekty, které pomáhají jak s osvětou, tak samotnými technologiemi mají ve zdravotnictví své nezastupitelné místo. Díky pomalé reakci státu na aktuální výzvy jsou mnohem dál. Proto je chceme touto formou podpořit a vzájemně propojit,“ uvedl profesor Martin Prázný z organizačního týmu LIFMAT.

 

Show More

Související články