Akce v Praze

Kde si v Praze zabruslíte zadarmo

Chcete si o Vánocích užít trochu zábavy a pohybu? Hlavní město přichystalo od 25. do 31. prosince pro Pražany dárek v podobě zimního sportování zdarma. Užít si můžete běžecké lyžování na Vypichu, bruslení na největší ledové ploše v Praze nebo navštívit množství pražských sportovních areálů bezplatně.

Vánoční svátky jsou sice pro mnohé z nás zejména o dobrém jídle, pití a čase stráveném s rodinou a přáteli, zima v Praze se však dá strávit i aktivně. „Hlavní město připravilo v rámci projektu Praha sportovní celou řadu pohybových a volnočasových aktivit, kterými si Pražané a turisté mohou vánoční svátky oživit. Sportování je navíc zcela zdarma,“ uvedla k zimním radovánkám primátorka Adriana Krnáčová.

„Těší mě, že se do kampaně Týden sportu zdarma zapojily desítky pražských sportovišť. V posledním týdnu tohoto roku mohou Pražané navštívit skutečně širokou škálu atraktivních míst – od plaveckého stadionu v Podolí, ICE areny v Letňanech až například po Sportovní areál Hamr. Možností je však mnohem více, můžete si například vyzkoušet spinning, squash, lezení, kruhový trénink pro ženy, jógu, zumbu nebo bowling,“ uvedl Petr Dolínek, náměstek primátorky hlavního města Prahy.

Abyste měli jistotu, že ve vybraném sportovišti bude volno, je nutné se na některá místa předem telefonicky nebo online objednat. Rezervace bude možné provádět již od 22. prosince. Některá místa nejsou zpřístupněna zdarma po celý týden, ale jen ve vybraných dnech a hodinách.

Všechny podrobnosti jsou k dispozici na novém webu Prahy sportovní www.prahasportovni.eu, kde lze vyhledávat sportovní areály podle lokality a druhu sportu. Webová stránka Praha sportovní navíc obsahuje unikátní databázi pražských sportovišť, snadno zde lze vyhledat zajímavé volnočasové aktivity, které jsou například blízko vašeho bydliště nebo práce.

Běžkování letos na Vypichu

Další sportovní vyžití budou moci Pražané zakusit na Vypichu, kde vyrůstá velký běžkařský ovál. Letos poprvé se dráha přesouvá z Velké Chuchle právě sem. Důvod je ryze praktický.

„Vypich leží ve vyšší nadmořské výšce než Chuchle. Je tu průměrně o 2 až 3 °C chladněji, a tudíž jsou zde vhodnější klimatické podmínky pro technické zasněžování. Počítáme s tím, že když bude přát počasí, mohl by být skipark otevřený až do půlky března. Navíc je Vypich lépe dopravně dostupný,“ shrnuje důvody pro novou lokaci běžkařského oválu Petr Dolínek.

Běžkaři se mohou těšit na trať dlouhou minimálně jeden kilometr, přesné podmínky budou záviset na klimatických podmínkách. Na místě si budou moci zájemci zapůjčit veškeré běžkařské vybavení. Těm, kteří chtějí vylepšit techniku, poradí zkušení instruktoři. Vstup na trať je pro sportovce bezplatný. Díky osvětlení bude možné běžkovat až do pozdních večerních hodin. Školy si mohou v průběhu dopoledne zapůjčit vybavení zdarma.

Skipark bude spuštěn v závislosti na počasí v druhé polovině prosince. Aktuální informace budou k dispozici na webu Praha sportovní www.prahasportovni.eu nebo na www.skiparkpraha.cz. Na stránkách bude umístěn také odkaz na webkameru, která bude přenášet nejčerstvější informace o sněhových podmínkách na běžkařském oválu.

Populární kluziště opět otevřeno

Od začátku prosince je na Letné v provozu největší ledová plocha v metropoli. „Jsme nesmírně rádi za potvrzení faktu, že Češi byli a pořád jsou milovníci bruslení. Během prvního víkendového provozu jsme mohli na ledové ploše přivítat cca 2400 návštěvníků všech věkových kategorií, což znamená, že kapacita byla na samém provozním limitu plochy. Tradičně velký zájem byl o půjčovnu bruslí a brusírnu. Ve srovnání s předchozím rokem pociťujeme již nyní výrazně větší zájem škol, které bychom rádi pozvali primárně v dopoledních časech. Připravena je pro ně možnost rezervace online prostřednictvím webových stránek prahasportovni.eu,“ popsal zájem Pražanů o zimní bruslení provozovatel objektu Martin Refka ze společnosti ICE-TEC.

Také bruslení na kluzišti mohou Pražané využít zcela zdarma. V případě potřeby je možné si na místě zapůjčit brusle a další vybavení. Po sportovním výkonu se mohou návštěvníci občerstvit ve stáncích. Ve vybraných dnech bude bruslařům zpříjemňovat pobyt na ledě doprovodný program jako hudební vystoupení nebo divadelní představení pro děti. Chystá se také speciální Silvestrovské odpoledne.

„Jednou z novinek v oblasti informování o dění v Praze je nová turistická aplikace, která cílí primárně na zahraniční návštěvníky metropole. Aplikace nabízí turistům zážitkové trasy po Praze a informuje je o zajímavých akcích v hlavním městě. Do aplikace jsme přidali právě i kluziště na Letné, aby si i zahraniční turisté mohli vychutnat vánoční atmosféru na ledě,“ doplnil Luděk Šteffel, člen představenstva Operátora ICT, pražské společnosti, která zastřešuje koncept Smart Cities v Praze. Kluziště zůstane otevřeno každý den až do poloviny února.

Petra Ďurčíková, NašePraha

Show More

Související články