Nezařazené

Rada nad zlato: Žijte jako profík

,,Profesionálního sportovce od amatéra poznáte na první pohled jednou věcí – profík má trenéra,“ vysvětluje Gabriela Milfortová, regionální ředitelka společnosti Golden Gate, která se zabývá investicemi do fyzického zlata a stříbra. 

Samozřejmě to není jediná věc. Tuto parafrázi jsem si záměrně vypůjčila. Nouzový stav v zemi byl velmi náročný pro mnoho rodin, profesí i podniků. Mnoho lidí další výzvy teprve čekají. A možná právě přemýšlí, jak se na ně dá připravit, jak je zvládnout. Co se dá udělat s tím, co mám, tam, kde jsem.

Jako první vždycky jdu dělat něco rukama. Od uklízení, renovace, vyklízení, zahradničení, tvoření, vaření. Zaměstnám mysl, vidím výsledek. Vedlejším milým efektem je dobrota pro rodinu nebo nový prvek na zahradě, který dělá radost.

A jak je to s tím amatérem?

Někdy zahradničení prostě nestačí. Je potřeba povolat posilu. A proto také tyto důležité profese a možnosti existují. Naštěstí žijeme v době, kdy péče o duši začíná být stejně samozřejmá jako mít zubaře a praktického lékaře. Jedním z hlavních důvodů současné úzkosti u lidí je, že máme k dispozici doslova miliony informací z celého světa na několik kliknutí. Ale naučit se je vyhod- nocovat, třídit a vědět, kolik jich naše psychika dokáže zpracovat, to už, bohužel, musíme každý sám. A lidská psychika na tolik globálních problémů a špatných informací prostě není evolučně stavěná. Nikdy v minulosti jsme nebyli vystaveni takovému objemu podnětů, nečelili jsme takovému tlaku na jednotlivce. A s tím se prostě člověk nějak potřebuje vypořádat. Není žádná ostuda nechat si pomoci. Ano, takové rozhovory se možná nezačínají snadno, ale následná úleva za to stojí. A mimochodem, sdělovat se dají i radosti. Sdílená radost, dvojnásobná radost, sdílená bolest, poloviční bolest. To je pravda, co je svět světem. Je milé sdílet s druhými své radosti, prožít je v tu chvíli znovu a druhého tím dostat„o kousek výš“. A stejně tak se o břemeno bolesti rozdělit s někým, kdo nám ho pomůže nést. Od toho nakonec specialisté jsou. To abychom bolestmi nepřitěžovali svým nejbližším.

Může to být ale také fyzioterapeut, který vám srovná záda ze sedavé práce či jednostranné pohybové aktivity (golfisté by mohli vyprávět). Nebo cvičitel jógy, který vám konečně poopraví vaše oblíbené jógové pozice.

Může to být masér, ke kterému si zajdete na pravidelnou relaxaci. Nebo někdo, s kým se začnete učit bojové umění, tanec anebo hru na hudební nástroj. Kromě zlepšení psychického či fyzického stavu mám na setkáních s těmito lidmi ráda především jednu věc: mají vášeň pro své téma, pro daný obor. A tou vášní vás nakazí. Najdete možná díky nim pro sebe novou radost ze života, odvahu vyzkoušet dlouho odkládané věci jen proto, že na ně doposud nebyl elán.

Může to být člověk, který vám dodá novou perspektivu vašeho podnikání, pomůže vyladit procesy, snížit náklady. Může to být manažerské vzdělávání, které vám otevře nový pohled, nové myšlení. Specialista na profesní změny vám pomůže projít si rozhodováním, osvobodit se a začít podnikat, protože období krizí je velmi dobrý čas pro změny. Především pokud potřebné kroky podniknete dřív, než vás vnější okolnosti donutí změny stejně udělat. Vše může být předem připraveno a můžete se těšit na nový začátek.

Život plyne příliš rychle, než abychom na všechny
věci stihli přijít sami. Jak říká Brian Tracy, učte se od expertů. Chtějte dobrá doporučení na profíky
ve svém oboru. Chtějte lidi s přiměřenou praxí. A takové, kteří svým chováním a vzhledem působí, že svou profesi také sami žijí. Jít se poradit k obéznímu výživovému poradci nebude cesta, kterou bychom chtěli absolvovat. Ostatně na chyby si vystačíme sami. Na vítězství už

být sami nemusíme. A víte co? Dáváme tím dárek nejen sobě, ale i tomu, kdo nám pomáhá. Nejen tím, že má díky nám svůj příjem. Dáváme smysl jeho práci a lidské existenci. A to není ve světě neustálých změn a atakování opravdových hodnot vůbec málo.

Show More

Související články