Nezařazené

Do projektu Naučíme vás to opravit přibývají nové školy. Je jich již sedm

Do projektu Naučíme vás to opravit, jehož hlavním cílem je zvyšovat počet opravářů elektrospotřebičů v Česku, se přihlašují stále nové školy. Po Praze, Hluboké nad Vltavou, Chomutovu, Ostravě, Plzni a Třebíči přibyla také střední škola z Kroměříže. Informoval o tom Radek Hacaperka, generální ředitel sdružení výrobců elektrospotřebičů APPLiA CZ, které je hlavním partnerem projektu. Podle něj zájem o odborný výcvik roste na všech zapojených školách.

Každá ze škol se specializuje na svůj vlastní obor, ve kterém studenti získají znalosti o tom, jak elektrozařízení fungují, jak je rozebrat, identifikovat závadu, opravit a zase složit zpět.

„V Česku existuje úzká spolupráce škol a zaměstnavatelů na přípravě mladých lidí na jejich budoucí uplatnění. Projekt je ukázkou toho, že školy ani zaměstnavatelé nečekali na pobídky ze strany státu, ale využili možností školních vzdělávacích programů a vzájemné spolupráce. Projekt znamená podporu odborného vzdělávání a přispívá k udržitelnému rozvoji,“ říká Jan Mareš, vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže MŠMT.

Důvodů k tomu stát se řemeslníkem je několik. Kromě vysoké poptávky po servisních technicích a perspektivě povolání, je to i široká škála kariérních možností, nebo příležitost spolupracovat s renomovanými výrobci. Ti se již v průběhu studia aktivně podílí na výuce studentů.

„Vznik projektu je ve shodě s dlouhodobými cíli EU a jejím směřování k cirkulární ekonomice, tedy zejména k výrazně delší životnosti, snadné opravitelnosti a recyklovatelnosti výrobků. Těší nás, že se projekt rozrostl o Střední školu – Centrum odborné přípravy technické z Kroměříže. Do 1.ročníku učebního oboru zde bylo přijato celkem 31 žáků a do maturitního oboru 30 žáků,“ dodává Radek Hacaperka.

Inteligentní domácí spotřebiče se stávají standardem

Pojem chytrá domácnost v našich příbytcích i firmách zdomácněl a spotřebiče nabízí mnoho funkcí, programů, a dokonce umělou inteligenci. Moderní zařízení jsou standardně vybavené konektivitou, která dovoluje jejich ovládání prostřednictvím mobilu a propojení s ostatními prvky domácnosti.

„Projekt Naučíme vás to opravit je reakcí na dlouhodobý nedostatek opravářů elektrospotřebičů a má za cíl zvýšit zájem ze strany žáků i rodičů. Chceme vychovat novou generaci manuálně zručných a teoreticky vzdělaných techniků, kteří si poradí i se spotřebiči, které v sobě mají umělou inteligenci,“ uzavírá Hacaperka.

 

Show More

Související články