Nezařazené

Devět tipů, jak snížit spotřebu a ušetřit

Náklady na energie stoupají, vytápění a teplá voda představují nejvyšší odběry energie v domácnostech. Lidé by proto měli věnovat pozornost energetické náročnosti topidel a klimatizací při jejich výběru. Přinášíme devět rad, jak zkrotit v době inflace vaše účty.

Spotřebitelům pomáhají v orientaci při koupi nových spotřebičů štítky, které udávají energetickou náročnost. Ušetřit se dá ale i se stávajícími zařízeními.

  1. Přiškrťte kohouty radiátorů

Pokud snížíte teplotu v domácnosti o jeden až dva stupně, snížíte spotřebu energie o pět až deset procent. Šetřit tak můžete okamžitě, a to až o tisíce korun ročně. Z dlouhodobého hlediska se vyplatí obejít v domácnosti všechny radiátory a ztlumit ty, které nepotřebujete. Vytápět celý dům není nutné. V místnostech, které nevyužíváte, například pokoje pro hosty, můžete radiátory vypnout úplně.

  1. Sledujte energetické třídy

Zateplení nebo výměna zdroje tepla sice představuje nemalou investici, úspory jdou ale do desítek tisíců za rok. Evropský projekt šetrného a efektivního vytápění HACKS (Heating and Cooling Knowhow and Solutions) vydal sérii doporučení, který výrobek je v dané kategorii úsporný. U kotlů na pevná paliva je to nejméně třída A+, stejně jako u krbových kamen. U tepelných čerpadel a klimatizací doporučuje HACKS třídu A++ a vyšší, u bojlerů pak nejméně A+. Ohřívače vody s touto energetickou třídou mají zabudované tepelné čerpadlo a nejsou vhodné do vytápěných prostor. Všechny rady přehledně shrnuje infografika podle toho, zda je potřeba úspory naplánovat, nebo zda můžete šetřit okamžitě, a to každý den.

  1. Sprcha je úspornější než vana

Sprcha je třikrát až čtyřikrát úspornější než vana. Vynecháním koupelí tak můžete ušetřit řádově stokoruny ročně. A další snížení spotřeb se přidá, pokud nastavíte vodu v bojleru na 50-60 stupňů. Ještě výraznější částky ročně uspoříte, pokud budete používat pákové baterie a neumývat nádobí pod tekoucí vodou.

  1. Vypínejte nepotřebné spotřebiče

Každá koruna je dobrá. Vypnutím nepotřebných spotřebičů ušetříte desítky až stovky korun ročně. Stovky na úsporách se přidají, pokud odmrazíte chladničku a mrazák nebo nastavíte teploty na dostačujících šest stupňů u ledniček a mínus 18 °C u mrazniček. Pokud některý ze spotřebičů dosloužil, nebo má své nejlepší časy za sebou, popřemýšlejte nad jejich výměnou za nové, hospodárnější.

Energetické štítky vám pomohou při rozhodování a účty na konci roku mohou ovlivnit až o tisíce korun. Přehledně informují o energetické náročnosti prostřednictvím barevné škály a písmen abecedy. Výrobky označené písmenem A, případně ještě znaménky + jsou nejúspornější, naopak ty s písmeny D nebo dokonce G nejméně hospodárné.

  1. Zhasínejte a vyměňte klasické žárovky

Až o stovky korun ročně můžete stlačit účty za osvětlení, pokud budete zhasínat v místnostech, kde zrovna netrávíte čas. Další stokoruny se nasčítají, když vyměníte klasické a halogenové žárovky za ledkové, nejlépe třídy C a lepší.

  1. Choďte pěšky a jezděte častěji na kole

Jednotky tisíců korun ročně vám zůstanou v peněžence, pokud budete využívat veřejnou dopravu nebo kolo namísto osobních aut. Menší ztrátu komfortu určitě vyrovná dobrý pocit, že jste něco udělali pro životní prostředí. A co teprve když vytáhnete na cestu do práce kolo nebo koloběžku. Nejen peněženka, ale i zdraví vám poděkují. Pokud už je jízda automobilem nevyhnutelná, řiďte se principy úsporné jízdy (www.uspornajizda.cz). Na váš rozpočet to bude mít pozitivní vliv v podobě několika tisíců ročně.

  1. Vařte s pokličkami a na indukční desce

Používejte pokličky a zbytečně nepředehřívejte troubu. V rychlovarné konvici si ohřívejte jen tolik vody, kolik nezbytně potřebujete. Pokud vyměníte starý vařič za indukční desku, může se vám investice vrátit v podobě jednotek tisíců ročně.

  1. Perte na 30 a sušičce dopřejte dovolenou

Pokud není prádlo silně znečištěné, zkuste nastavit teplotu na 30 stupňů nebo vyprat ve studené vodě. Oblečení vám stejně dobře uschne na věšáku jako v sušičce. Úspora půjde do tisíců za rok.

Zdražování energií v posledních měsících a snaha o snížení závislosti na dovážených energetických surovinách zejména z Ruska, které jejich prodejem financuje agresi na Ukrajině, je podle zástupců projektu HACKS důvodem, proč by se spotřebitelé měli před výběrem tepelného zdroje informovat o jeho spotřebě a účinnosti a také se naučit nové či stávající výrobky správně nastavovat a ovládat.

  1. Proudění vzduchu pomůže s chlazením místností

V letních měsících je nejúspornější a nejlevnější způsob chlazení zvýšení proudění vzduchu pomocí ventilátoru. Můžete také zkusit venkovní žaluzie nebo okenní fólie, které odrážejí infračervené záření. Jednoduše řečeno – světlo projde, teplo se odrazí.

Pokud už uvažujete nad klimatizací, podstatně účinnější je split klimatizace oproti mobilní. Split klimatizace má totiž dvě samostatné jednotky. Jedna část je vně budovy, druhá uvnitř a vzájemně jsou propojené potrubím.

Více se dozvíte také zde

www.uspornespotrebice.cz
http://www.uspornespotrebice.cz/private/article/jak-na-okamzite-uspory-v-domacnosti
http://www.uspornespotrebice.cz/private/article/energeticke-stitky-pro-kotle-klimatizace-a-ohrev-vody
http://www.uspornespotrebice.cz/private/article/jak-se-vyhnout-klimatizaci
http://www.uspornespotrebice.cz/private/article/jak-vybrat-uspornou-klimatizaci
Show More

Související články