Akce v Praze

V Praze se poprvé předávaly ceny za filmy od umělé inteligence

Jako nejlepší český snímek vytvořený umělou inteligencí vybrala porota na předávání filmových cen AI Klapka 2023 krátký černobílý film Letopis Innsmouthu: Den, kdy se rozlomil obzor.  Cenu veřejnosti, do které se zapojili i diváci, obdržel film Jak vznikl vesmír.

Vítězný film autora Adama Pizurného ukazuje fiktivní vesnici Innsmouth v 19. století, ve které vznikla trhlina, kterou se na Zemi dostaly strašlivě vypadající bytosti z jiného světa.

Tamní komunitu tato událost rozdělila v otázce, zda jde o prokletí nebo požehnání z nebes. Tento krátký film vytvořily různé nástroje umělé inteligence.

Obrázky vznikly pomocí Midjourney, animace od Runway Gen-2 a Pika Labs, scénář hlasového komentáře vytvořil ChatGPT4 po zadání dat od autora, hlas byl klonován a hlasový komentář vytvořila play.ht.

Hudba vznikla pomocí Stable Audio, grafika s pomocí Ideogram.ai. Vše dokončil autor nástrojem After Effects. Výsledkem je fascinující mix historicismu a modernismu stvořeného umělou inteligencí. Na film se podívejte zde.

Premiéra udílení cen AI filmů v Česku

Filmy vytvořené AI se v Česku hodnotily letos poprvé, promítání a předávání proběhlo v rámci Dnů AI 2023 v pražském Kině pilotů. Předávání filmových cen AI Klapka 2023 pořádala Česká asociace umělé inteligence ve spolupráci s agenturou Ydeal. Na všechny filmy se můžete podívat zde.

„Promítání a vyhlášení AI filmů mělo v Česku premiéru, diváci a porota mohli vidět jedinečný mix toho nejlepšího, co AI ve světě filmové tvorby zatím vytvořila. Šlo o filmy od nejlepších světových, ale i českých tvůrců,“ řekl Lukáš Benzl, ředitel České asociace umělé inteligence.

Česká republika patří k průkopníkům a vůbec prvním zemím, kde filmový festival zaměřený na AI proběhl, mezi další se brzy přidá například Dubaj.

Show More

Související články