Sport

Trénink s Bárou Strýcovou: Jak na správnou techniku úderů

Chcete si zdokonalit svoji tenisovou techniku, abyste na kurtu konečně začali vyhrávat? Máme pro vás praktické tipy přímo z tréninku s jednou z nejúspěšnějších českých tenistek Barborou Strýcovou.

Vítězka wimbledonové čtyřhry přijela na společný trénink Toyotou RAV4 s krásně tichým a šetrným hybridním pohonem. Je totiž ambasadorkou Toyoty, která je zároveň i oficiálním partnerem olympijských her, na které se Bára právě připravuje. 

Jaké konkrétní postupy tedy podle ní musí znát každý úspěšný tenisový hráč? V první řadě nespouštějte zrak z míče. Nezapomeňte mít neustále nohy v pohybu, ale při úderu pracují i celé paže a váha těla. „To, že vám půjdou údery, ještě neznamená, že vyhrajete, proto je důležité se při hře hecovat a myslet pozitivně. Důležité je také trénovat postřeh, například hrou proti zdi, a pracovat na kondici,“ upozorňuje Bára.

1) Držení rakety

Nenechte se příliš svazovat tím, co vám v dětství řekl trenér, nebo co jste si přečetli na internetu. „Každý raketu držíme jinak, důležité je držet ji hlavně pevně,“ říká jedna z nejúspěšnějších českých tenistek Barbora Strýcová. Sama drží raketu „forehandově“ a přehmatává si při při bekhandu.

2) Podání

Může vám snadno přinést spoustu bodů, proto je třeba ho vypilovat. „Zásadní je nadhodit si míček správně nad sebe a pak se za ním vytáhnout,“ radí Bára. Do podání dejte velkou sílu, ale zároveň se soustřeďte na správné cílení. S tím vám pomůže postoj, kterým směřujete ke čtverci, do něhož se potřebujete trefit.

3) Základní údery

Forehand je základní úder. „Nejdůležitější u něj je krátký nápřah a hrát ho pod liftem,“ popisuje Bára. „Na druhou stranu u backhandu je důležité vytočit ramena, přehmátnout si a mít pořád oči na míči,“ doplňuje.

4) Slice neboli čop

„Slice je jeden z mých nejoblíbenějších úderů. Raketu při něm držíte slangově na kladívko, tedy na volej. Hraje se tehdy, když chci soupeřce změnit rytmus hry nebo ji vyvést z toho, co ona hraje,“ prozrazuje profesionální tenistka velmi praktický trik.

5) Kraťas

Je-li soupeř za čárou a vy ho chcete rozběhat, zahrajte kraťas. „Já ho používám také ve chvíli, kdy se chci dostat na síť, kde pak můžu hrát takzvaný volej. Prakticky v každé výměně se snažím dostat dopředu a hrát volej,“ říká Bára. 

6) Volej

„Při voleji je důležité mít hlavu rakety před sebou a nenapřahovat. Když zahrajete dobře volej, následuje smeč, která už většinou ukončuje výměnu,“ popisuje Bára způsob, jakým při zápase často získává body.

Zdroj fotografií a videa: Toyota Česká republika

Show More

Související články