Nezařazené

Počesku: Kam vyrazit na výlet ve středních Čechách

Další díl seriálu Počesku z produkce Toyoty, který přináší tipy na výlety v různých částech České republiky, vás provede po středních Čechách a přesvědčí, že tento region nemusí být jen cílem výletů z Prahy, ale může být plnohodnotným turistickým cílem odkudkoli.

 

Lidice
Místo, kde se psala velmi smutná a ne zase tak vzdálená historie, leží kousek od Kladna i od pražského letiště. Na místě původní vypálené vesnice Lidice je teď památník i rozlehlý park s velmi výjimečnou atmosférou. Najdete v něm pozůstatky původních chalup, snadno najdete místo, kde došlo k popravám lidických mužů, a působivé sousoší připomene i 82 lidických dětí, které byly v roce 1942 zavražděny. Je to velmi poučná procházka.

 

Medvědárium v Kladně

V parku kladenského zámku najdete malé medvědárium, kde si můžete prohlédnout dva adoptované medvědy Martu a Míšu. Medvědi byli nalezeni v bednách, které u Moravských Budějovic zanechal ukrajinský cirkus. Zámecký park, v němž se medvědárium nachází, je velmi pěkné místo na procházku. Najdete ho v historické části Kladna, kde jsou k vidění městské hradby. V parku je i pěkný dětský koutek.

 

 

Svatá Hora

Rozlehlý chrám Svatá Hora u Příbrami je jedním z nejznámějších poutních míst ve střední Evropě a také jednou z nejcennějších staveb českého raného baroka. Podle legendy dokonce sošku Panny Marie Svatohorské vyřezal z hruškového dřeva sám arcibiskup Arnošt z Pardubic v polovině 14. století. Je-li chrám otevřen, můžete ho celkem důkladně prozkoumat, a to od zvonice po sklepení, probíhají tu i varhanní koncerty.

 

 

Vrch Baba a Dědek

Lesnaté vrcholy Baba a Dědek se nacházející asi tři kilometry od Bakova nad Jizerou na úpatí dálnice spojující Prahu s Libercem. Tato čedičová vyvýšenina je otevřeným torzem někdejšího sopečného kráteru a je odtud krásný výhled do kraje. V roce 1950 tu byla vyhlášena přírodní rezervace, která chrání dubohabrový les a teplomilnou vegetaci.

 

Hrabalova stezka

Hrabalova stezka v Kersku začíná u restaurace Hájenka, kde si i dnes můžete dát kance se šípkovou nebo se zelím. Ano, je to přesně ta, kde se natáčely Slavnosti sněženek. Po červené se vydejte k Josefskému pramenu, odkud uvidíte Hrabalovu chalupu, kde slavný autor napsal několik svých děl. Stezka vede kolem hrobu rodiny Hrabalových až k pivovaru v Nymburce, kde se natáčel film Postřižiny.

 

Skanzen v Kouřimi

Muzeum lidových staveb v Kouřimi je jediným nadregionálně zaměřeným skanzenem v České republice, který shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech, a nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století.

 

Zámek Zruč nad Sázavou

Zručský zámek býval až do 18. století, kdy vyhořel, středověkým hradem, což dodnes připomínají zbytky hradeb v krásně opečovávaném zámeckém parku. V 19. století byl pak přestavěn na zámek ve stylu romantismu. Projít se tu můžete kdykoli, ale znovu se sem vraťte na jaře nebo v létě, klidně i s dětmi – pokud je nebude bavit prohlídkový okruh, vezměte je do podkroví, do Země lega a panenek.

Zámek Blatná

Nádherný zámek obklopený vodním kanálem je kouzelný zevnitř i zvenčí. Prohlédnout si tu můžete orientální, barokní i empírový salonek, v anglickém parku, který je přístupný celoročně se budete cítit jako v pohádce. Doslova. Natáčela se tu totiž pohádka Šíleně smutná princezna. Chovají tu navíc daňka skvrnitého, kterého si můžete prohlédnout v místní oboře.

 

Pohodlné cestování

Ve středních Čechách se městům a městečkům nevyhnete, stejně jako křivolakým úzkým cestičkám. Tam všude oceníte rozměry i jízdní schopnosti Toyoty Yaris. Její nová generace byla vytvořena tak, aby zůstala u praktické velikosti, ale zároveň nabídla větší komfort uvnitř. Interiér je tedy prostornější a oceníte tu velmi pohodlné sedačky, které jsou „půjčeny“ z o třídu vyššího modelu Toyota C-HR. 

Yaris také disponuje technologickými vychytávkami jako Apple CarPlay či Android Auto, i modernějším hybridním pohonem, který dokáže jezdit na elektřinu i 70 procent času. Elektřinu si vyrábí sám z energie vzniklé při brzdění, není proto potřeba jej dobíjet, přesto šetříte životní prostředí a díky nízké spotřebě i peníze za benzín.

 

Autory seriálu Počesku, v němž Toyota představuje různé části České republiky, jsou David Broda a Jonáš Mejtský z produkční společnosti Yoda Production.

 

Show More

Související články