Pražské novoty

V pražské zoo jsou konečně k vidění gepardí paterčata

Jsou roztomilí, přitahují davy návštěvníků, rádi se perou, mají skvrnité kožichy a je jich hned pět. Malí gepardi se v pražské zoo narodili už v polovině května, ale jejich fanoušci je mohou obdivovat až teď. Jsou to totiž velice choulostivé šelmy, takže než vstoupila do velkého výběhu, musela mláďata překonat kritické období po porodu a zesílit. Teď už ale jejich vylomeniny s nadšením sledují celé davy. Přijďte se také podívat.

Gepardí koťata jsou hvězdy, které lákají davy.

Tři samečkové a dvě samičky jsou potomci matky Savannah a samce Bena. Když byla ještě gepardí batolata, zdobila jejich hřbety dlouhá punkerská hříva, kterou už pomalu ztrácejí.

Malí gepardi jsou velice zvědaví.

Koťata sice rychle rostou, pořád ale ještě tráví mnoho času spánkem. Pokud tedy přijdete k jejich výběhu a nezahlédnete žádný pohyb, nezoufejte. Za pár desítek minut načerpají geparďata sílu k dalším hrám a zase je uvidíte skotačit. A protože jsou zvědavá, ráda přijdou opravdu blízko, což potěší jak děti, tak i fotografy.

Rvačky – oblíbená zábava všech koťat.

Na rozdíl od ostatních velkých koček působí gepardi relativně křehce. Liší se i v dalších bodech – kromě notoricky známého faktu, že jde o nejrychlejšího běžce, gepardi například nemají zatažitelné drápky a neumí řvát. Jak se tedy projevují? Podivným pípáním, které spíše připomíná ptáky.

U maminky je stejně nejlépe.

Prostorný výběh gepardů najdete mezi pavilonem goril a pavilonem šelem.

Show More

Související články