Akce v PrazeTOP

Volby v Praze. V kavárně dostanete připínáček ve tvaru červených trenýrek

Praha a okolí žijí prezidentskými volbami. Člověk nemusí být výzkumná agentura ani politolog a je jasné, že většina Pražanů volí, ne koho na Hrad chtějí, ale koho by už rádi viděli znovu, ale na Vysočině. O Jiřím Drahošovi, ruku na srdce toho do nedávna slyšel málokdo máloco. Jenže právě proto je volbou. Stačí pobýt v pár hospodách a restauracích.

Nevole vůči „Zemanovi znovu“ je nyní cítit na každém rohu. Většina z lidí, pokud mu zrovna nenadávají do „Ovaru z Ruska“, mu přejí klidné dožití, poukazují na to, že je vetchý, unavený, prostě starý muž, ačkoli evidentně dobře ví, co říká. Každopádně v Praze je teď veselo. Zemanovi zastánci ale ve veřejném prostoru pražském raději mlčí, jako by snad byli politické rozhovory zakázány. Odpůrce je slyšet a vidět v Praze dost.

Například v restauraci Home Kitchen v Kozí ulici nedaleko Staroměstského náměstí komunikativním hostům rozdávají připínáček ve tvaru červených trenýrek. Připomínka, jak skupina Ztohoven červené trenýrky vyvěsila na Hrad: podle některých klukovina, furianství, protest proti prezidentovi, který se nestal prezidentem spodních deseti miliónů, podle druhých přece jenom hanobení národního symbolu.

Nutno dodat, že připínáček nikomu necpou ve stylu, kdo si ho nepřipne, jde proti nám. I když i Praha taková dovede být, což bylo patrné, když byl Zeman zvolen poprvé. Stačilo v tramvaji vyjádřit názor, že volíte proti Knížeti Zemana a už vás tramvaj div nelynčovala. Hlavně mladší ročníky.

Plastové připínáčky a lá trenýrky se najdou i na jiných místech v Praze. Vtipné, aniž zkoumáme, kdo je nechal vyrobit. Je to každopádně jasné vyjádření stylu voleb.

Show More

Související články