KulturaTOP

Turistická tsunami: Praha ji musí dostat mimo centrum

Karlův most, Pražský hrad, Kampa, Staroměstské či Václavské náměstí. To jsou hlavní taháky pro turisty, kteří neváhají letět tisíce kilometrů, aby viděli nejznámější pražské památky. Pražané mohou být na své město hrdí.

 

 

Jenže za čím dál masovějším turismem jsou i stinné stránky. Místních se dotýkají úplně stejně jako ty pozitivní. A nejde jen o nacpanou MHD, pivní kola, která brzdí provoz na silnici a davy v centru. Podstatně horší jsou turisté, kteří Prahu vnímají jako jeden velký bar. Noční křik budí Pražany, kteří by se rádi vyspali, aby mohli vyrazit do práce. Nehledě na ranní nepořádek v ulicích.

„Centrum přeplněné turisty nás určitě trápí. Praha musí vymyslet, jak je dostat i do jiných míst, než aby se podívali jen na Karlův most či Hradčany,“ uvedla radní Ivana Cabrnochová z Prahy 10, která kandiduje za STAROSTY PRO PRAHU do městského zastupitelstva.

V Praze je spousta lákadel, která mají ohromný potenciál. Müllerova vila, Vyšehrad, skvělá atmosféra Žižkova, to všechno jsou možné silné taháky. Praha je musí turistům představit. S tím souhlasí i bývalá starostka Praha 3 Vladislava Hujová: „Byla bych velice ráda, kdyby turisté na Žižkově zůstali,“ zdůraznila.

 

Müllerova vila je jedním z klenotů Prahy, které stojí mimo centrum (zdroj: Wikipedia).

 

Praha by z turistů mohla a měla bohatnout daleko víc

 

Turismus Praze samozřejmě přináší peníze. Lidé tu utrácí za ubytování, jídlo, vstupné i suvenýry. Jen je třeba přijmout taková pravidla, aby na něm Pražané opravdu spíš získali, než tratili. Čím dál víc totiž do města míří baťůžkáři, kteří využívají služeb typu Airbnb a Prahu si užívají, aniž by zde nechali peníze. Praha na to bude muset reagovat a stejně jako Berlín přijmout taková opatření, aby turisté nevyhnali lidi z centra a nešroubovali nahoru ceny bydlení pro Pražany.

 

Show More

Související články